Dakkapel

Een dakkapel staat bloot aan weer en wind en is lastig bereikbaar voor onderhoud. Rotvrije en onderhoudsarme materialen zijn dan ook aan te bevelen, voor zowel de zijwangen als de overstekken en de betimmering rondom de kozijnen. Unipanel leent zich voor al deze onderdelen.

   

Diverse mogelijkheden

Unipanel is verkrijgbaar in diverse breedtematen, oplopend tot 610 mm. Smallere delen zijn geschikt voor het maken van de dakranden en overstekken bij een dakkapel. Ook de negge rond een kozijn kan hier mee worden bekleed. Een paneel van 610 mm breed is te gebruiken om in één keer een groot vlak te bekleden, zoals de zijwangen van een dakkapel.

Unipanel dakkapel zagen

Massief materiaal

Unipanel is een massief en homogeen materiaal dat zich laat bewerken als hout. Met gebruikelijke gereedschappen voor houtbewerking is het goed te frezen, te zagen, te boren en te schuren. Dat maakt het ook mogelijk om planken van een profilering te voorzien of bijvoorbeeld een lijnpatroon in te frezen op een groot paneel. Esthetisch zijn er dus volop mogelijkheden om een dakkapel af te werken in elke gewenste stijl, zowel strak en modern als sierlijk en klassiek.

Ook kleuren zijn variabel. Unipanel is wit van kleur en behoeft in principe geen nadere afwerking. Wie dat wil kan het materiaal echter gewoon verven. Met het juiste verfsysteem in een lichte kleur aangebracht conform de voorschriften, geldt een garantie van 10 jaar op de verfhechting.

Achterconstructie

Voor het bekleden van zowel de dakranden als overstekken als zijwangen is een ventilerende achterconstructie nodig. Door het schoorsteeneffect verloopt ventilatie altijd van beneden naar boven en nooit zijdelings. Dit is het eenvoudigste te realiseren met een achterconstructie van verticale regels van duurzaam hout (h.o.h. max 400 mm).

Aan de onder- en bovenzijde zijn ventilatieopeningen nodig van 20 cm2/m1. Om te voorkomen dat ongedierte in de geventileerde spouw komt, mogen openingen nooit breder zijn dan 10 mm.

Voor dakranden en overstekkenis in de praktijk een verticaal regelwerk lastig te realiseren. Dan is aan de ventilatie-eis te voldoen door horizontale regels te voorzien van ventilatiesleuven , bijvoorbeeld per strekkende meter 10 sleuven van 5 x 40 mm.

Unipanel dakkapel

Bevestigingsmiddelen

Unipanel delen zijn op verschillende manieren te bevestigen. Wie de delen wil verven, kan ze bevestigen met RVS schroeven of nagels en de schroefgaten vullen met een houtplamuur. Alternatieven zijn een verlijmde bevestiging volgens het PanelTack-lijmsysteem van Bostik of het eigen verdekte schroefsysteem van Unipanel. Met een speciaal bitje zakt de kop van de schroef exact 6 millimeter onder het plaatoppervlak, waarna afwerkdopjes het schroefgat vrijwel onzichtbaar afdichten.

Vraag een gratis productpakket aan

Het Unipanel productpakket bevat een monster van het Unipanel paneel, een Unipanel bitje, schroeven en afwerkdopjes. Daarbij zit een productblad met voorbeelden van toepassingen, producteigenschappen en verwerkingsvoorschriften.

Gratis productpakket
Unipanel productpakket