Overstek

Voor het maken van een dakoverstek is Unipanel een zeer geschikt materiaal. Unipanel biedt een grote vrijheid in de uitvoering
en detaillering van het overstek en het gaat niet rotten bij een eventuele lekkage van de goot of het dak.

   

Functies van een dakoverstek

Een dakoverstek heeft verschillende functies. Het dakoverstek speelt een belangrijke rol in de esthetische en architectonische uitstraling van een woning, zowel bij de dakvoet als bij kopgevels en bij platte daken. Daarnaast is een dakoverstek ook zeer functioneel. Het beschermt de onderliggende gevel en kozijnen tegen regen en zon. Een fors overstek aan met name de zuidzijde kan ook het comfort van een woning verbeteren. Het overstek weert de hoge zomerzon en voorkomt daarmee te grote opwarming, terwijl de lage winterzon er juist heel goed onderdoor kan schijnen.

Bij een plat dak met een dik isolatiepakket op het dakbeschot biedt een overstek de ruimte om de hoogte van het boeiboord te beperken. Ter plaatse van het dakoverstek kan een minder dik isolatiepakket worden toegepast waardoor rondom het platte dak een verlaagde strook ontstaat. Deze verlaagde strook kan tevens dienst doen als gootconstructie voor de afvoer van regenwater.

Unipanel overstek
Unipanel Dakoverstek

Ventilerende constructie

Unipanel voor dakoverstekken brengt u aan met een ventilerende opbouw. De achterconstructie bestaat uit een duurzaam regelwerk met een maximale h.o.h.-afstand van 400 mm. De benodigde spouw is 20 mm, terwijl de ventilatieopeningen aan weerszijden 20 cm2 per strekkende bedragen.

De panelen van Unipanel laten zich bewerken als hout, met dezelfde gereedschappen. Ze zijn eenvoudig op maat te zagen en er is volop vrijheid in verbindingen, aansluitingen en detailleringen. Het is zelfs mogelijk om in het oppervlak sierpatronen of lijnen te frezen. Gefreesde en gezaagde kanten behandelt u bij voorkeur wel met Unipanel Sealer om vuilaanhechting te voorkomen.

Onzichtbare bevestiging van een dakoverstek

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de montage van Unipanel. Verlijmen op een houten achterconstructie kan met het PanelTack-lijmsysteem van Bostik. Bevestigen met RVS-nagels of schroeven kan ook, waarna u de gaten kunt afwerken met houtplamuur en verf. Met het juiste verfsysteem, in een lichte kleur en aangebracht conform de voorschriften, geldt een garantie van 10 jaar op de verfhechting.

Unipanel heeft echter ook een eigen schroefsysteem dat plamuren en verven overbodig maakt. Bij dit schroefsysteem hoort een speciaal schroefbitje, waarmee de schroefkoppen 6 mm onder het oppervlak gaan vallen. Een bijbehorend afwerkdopje vult dit gat en ligt vlak in het oppervlak. Dit bespaart niet alleen tijd, maar met dit systeem blijft Unipanel ook demontabel, bijvoorbeeld voor het vervangen van de gootconstructie in het overstek.

Unipanel dakranden

Vraag een gratis productpakket aan

Het Unipanel productpakket bevat een monster van het Unipanel paneel, een Unipanel bitje, schroeven en afwerkdopjes. Daarbij zit een productblad met voorbeelden van toepassingen, producteigenschappen en verwerkingsvoorschriften.

Gratis productpakket
Unipanel productpakket