Windveer

Windveren zijn beeldbepalende elementen van een woning. Omdat ze op hoogte zitten is het verstandig om windveren te maken van een duurzaam en onderhoudsarm materiaal, zoals windveren van kunststof. Unipanel is daar zeer geschikt voor en leent zich zelfs voor decoratieve bewerkingen.

   

Onderhoudsarme kunststof windveren

Zelf windveren maken en vervangen is met Unipanel eenvoudig te doen. Unipanel laat zich bewerken als hout, met hetzelfde gereedschap en dezelfde verbindingen en mogelijkheden. Met bijvoorbeeld een frees is dan ook prima een decoratief patroon aan te brengen in de windveer, zoals een geschulpte rand. Ook zijn reliëfpatronen te maken door met meerdere lagen Unipanel te werken.

Geventileerde constructie

Zoals bij elke beplating is het ook bij een windveer belangrijk om te werken met een geventileerde constructie. Dit voorkomt te grote opwarming van de panelen en maakt het tevens mogelijk om de achterconstructie strak uit te lijnen. Voor Unipanel is een achterconstructie nodig met een h.o.h.-afstand van 400 mm. De spouw bedraagt normaliter 20 mm, terwijl aan boven- en onderzijde ventilatieopeningen nodig zijn van 20 cm2 per strekkende meter.

Unipanel vakantiewoning windveer
Unipanel windveer Poeldijk

Afwerking

Unipanel is wit gekleurd en behoeft in principe geen nadere afwerking. Wel is het verstandig om gezaagde en gefreesde zijden af te werken met Unipanel Sealer, om vuilaanhechting te voorkomen. Schilderen in een andere kleur kan ook. Met het juiste verfsysteem in een lichte kleur aangebracht conform de voorschriften, geldt een garantie van 10 jaar op de verfhechting.

Bevestigen van Unipanel bouwpanelen kan met RVS nagels of schroeven. Net als bij hout kunt u de gaten daarna vullen met een houtplamuur en vervolgens schuren en verven. Unipanel heeft echter ook een systeem voor vrijwel onzichtbare bevestiging, met speciale schroeven en afwerkdopjes.

Bevestiging

Middels een bijbehorend bitje valt de kop van de schroeven exact 6 mm onder het plaatoppervlak. Het afwerkdopje dat in dat gat past, ligt vlak in het oppervlak. Daarvoor valt de bevestiging nauwelijks op, zonder dat tijdrovend plamuur- en schilderwerk nodig is. Ook is Unipanel op een houten achterconstructie te verlijmen met het PanelTack-lijmsysteem van Bostik. Onderlinge verlijming van Unipanel-delen is mogelijk met een HPVC-lijm, conform verwerkingsvoorschriften van de lijmleverancier.

Als de lengte van de windveer groter is dan die van het Unipanel paneel, kan deze op twee manieren worden verlengd: door twee panelen koud tegen elkaar op een met EPDM beklede regel te monteren of door een halfhoutse (schuivende) verbinding te maken. In beide gevallen is een geringe ruimte nodig om de thermische werking op te vangen.

Unipanel dakranden
Unipanel kunststof windveer

Waterbord

Unipanel is ook geschikt als waterbord. Het waterbord is de dekplank die bovenop de windveer ligt om de naad tussen windveer en dakpannen af te dichten en inregenen te voorkomen. Door het gebruik van gevelpannen ontbreekt dit waterbord vaak in nieuwere woningen. Bij oudere woningen komt deze nog heel veel voor. Een houten waterbord is meestal geen lang leven beschoren. Met Unipanel is wel een lange levensduur gewaarborgd.

Het waterbord dient 50 mm vrij van de pannen te worden gehouden. Oplegging op de pannen veroorzaakt in de hete zomerzon een te grote opwarming van het materiaal, waardoor vervorming zou kunnen optreden. Door het waterbord en de windveer met een sponning in elkaar te laten vallen en beide te bevestigen aan de achterconstructie, is eenvoudig een stabiele en waterdichte opbouw te realiseren.

Vraag een gratis productpakket aan

Het Unipanel productpakket bevat een monster van het Unipanel paneel, een Unipanel bitje, schroeven en afwerkdopjes. Daarbij zit een productblad met voorbeelden van toepassingen, producteigenschappen en verwerkingsvoorschriften.

Gratis productpakket
Unipanel productpakket