Dakrand

Voor het afwerken van een dakrand is Unipanel een zeer geschikt materiaal. Doordat het nooit rot en eenvoudig te bewerken is,
is het een uitstekend alternatief voor boeiboorden van multiplex of western red cedar.

   

De voordelen van Unipanel

Unipanel is een vlak paneel van massief kunststof dat zich laat be- en verwerken als hout. Het neemt echter geen vocht op en is vochtongevoelig. De levensduur is daardoor vrijwel onbeperkt. Unipanel is wit van kleur. Schilderen kan middels diverse verfsystemen maar is niet noodzakelijk. Met het juiste verfsysteem in een lichte kleur aangebracht conform de voorschriften, geldt een garantie van 10 jaar op de verfhechting.

Het materiaal kan net als hout worden geschuurd en geplamuurd, waarvoor een gewone houtplamuur volstaat. De verwerking van het materiaal is grotendeels gelijk aan de manier van verwerken van bijvoorbeeld multiplex.

Unipanel kunststof dakrand
Unipanel overstek

Ventilerend

De achterconstructie van de dakrand dient ventilerend te zijn, met een duurzaam regelwerk met een max. h.o.h.-afstand van 400 mm. De gebruikelijke ventilatiespouw is 20 mm breed en aan de onder- en bovenzijde moet de ventilatie ook worden gegarandeerd. Dit geldt zowel bij het afwerken van een dakrand bij nieuwbouw als bij het vervangen bij renovatie.

Een verticaal regelwerk is de gemakkelijkste wijze om deze ventilatie te realiseren. Bij toepassing van horizontale regels verdient de ventilatie extra aandacht. Ventilatie gaat namelijk nooit horizontaal maar altijd verticaal. Daarvoor kan over de horizontale regels een tweede laag verticale regels worden aangebracht of moeten de horizontale regels worden voorzien van ventilatiesleuven. Bij het vervangen van dakranden bij renovatie zal de extra dikte van een dubbel regelwerk vaak een bezwaar zijn en is het aanbrengen van ventilatiesleuven de beste oplossing.

Bevestiging

Bevestigen van Unipanel bouwpanelen kan met RVS nagels of schroeven. Net als bij hout kunnen de gaten daarna worden afgewerkt met plamuur en verf. Unipanel heeft echter ook een systeem voor vrijwel onzichtbare bevestiging, met speciale schroeven, een bijbehorend bitje en afwerkdopjes. Het bitje is zo gemaakt dat de kop van de schroeven exact 6 mm onder het plaatoppervlak valt. Het bijbehorende afwerkdopje vult het gat volledig op en ligt vlak in het oppervlak. Daarvoor valt de bevestiging nauwelijks op, zonder dat tijdrovend plamuur- en schilderwerk nodig is.

Op een houten achterconstructie is Unipanel ook volgens verwerkingsvoorschriften te verlijmen met het PanelTack-lijmsysteem van Bostik.

Unipanel dakranden

Hoeken en randen

Doordat Unipanel zich als hout laat bewerken – met de reguliere gereedschappen voor houtbewerking – zijn diverse verbindingen, aansluitingen en detailleringen mogelijk. Bijvoorbeeld halfhoutse verbindingen, maar ook in verstek gezaagde hoeken. Onderlinge verlijming van Unipanel-delen is mogelijk met een HPVC-lijm, conform verwerkingsvoorschriften van de lijmleverancier. Het is verstandig om gezaagde en gefreesde zijden van Unipanel af te werken met Unipanel Sealer, om vuilaanhechting te voorkomen.

Vraag een gratis productpakket aan

Het Unipanel productpakket bevat een monster van het Unipanel paneel, een Unipanel bitje, schroeven en afwerkdopjes. Daarbij zit een productblad met voorbeelden van toepassingen, producteigenschappen en verwerkingsvoorschriften.

Gratis productpakket
Unipanel productpakket