Smetplank

Een smetplank vormt een fraaie aansluiting tussen een dakgoot en het metselwerk van de gevel en geeft een woning een luxere uitstraling. Smetplanken zijn ook goed te combineren met gootklossen, in klassieke of juist moderne vormgeving. Bij renovaties kan een smetplank zinvol zijn om de bovenzijde van de muur weer netjes af te werken.

   

Smetplank met profiel

Voor het maken van smetplanken is Unipanel een zeer geschikt materiaal. Unipanel is onderhoudsarm en rotvrij. De vochtbestendigheid maakt Unipanel zeer geschikt voor toepassing bij dakgoten. Met Unipanel kunnen gootbekleding en smetplank dus in hetzelfde materiaal worden uitgevoerd.

Een smetplank is meestal een gewone rechte plank, maar ter verfraaiing wordt de onderzijde van een smetplank soms voorzien van een profilering. Unipanel leent zich daar ook prima voor doordat het zich laat bewerken als hout, met dezelfde gereedschappen als voor houtbewerking. Het materiaal is te frezen, te zagen, te boren en te schuren. Ook halfhoutse verbindingen of in verstek gezaagde hoeken zijn mogelijk. Door gezaagde en gefreesde randen te behandelen met Unipanel Sealer wordt vuilaanhechting voorkomen.

Unipanel smetplank bewerking

Geventileerde constructie

Belangrijk voor elk plaatmateriaal is om het aan te brengen op een geventileerde achterconstructie. Dat geldt ook voor Unipanel. Een geventileerde achterconstructie is eenvoudig te maken met duurzame houten regels. Ventilatie verloopt altijd van boven naar beneden en dus zijn zowel aan de onder- als aan de bovenzijde van het regelwerk ventilatieopeningen nodig. Voor smetplanken is de eenvoudigste methode om het regelwerk horizontaal aan te brengen en de regels te voorzien van ventilatiesleuven. Met per strekkende meter bijvoorbeeld 10 sleuven van elk 5 x 40 mm voldoet de ventilatie aan de gebruikelijke eis van 20 cm2/m1.

 

Bevestiging van smetplank

Op het regelwerk is Unipanel op diverse manieren te bevestigen, bijvoorbeeld met RVS schroeven, waarbij de koppen net als in hout kunnen worden geplamuurd met een gewone houtplamuur. Daarna kan Unipanel worden geschuurd en in de gewenste kleur afgewerkt. Met het juiste verfsysteem in een lichte kleur, aangebracht conform de voorschriften, geldt een garantie van 10 jaar op de verfhechting.

Unipanel heeft standaard een witte kleur, die zowel technisch als esthetisch zonder verdere afwerking volstaat. In dat geval is een onzichtbare bevestiging zonder plamuurwerk aan te bevelen. Dat kan door het het eigen Unipanel-schroefsysteem toe te passen. Een speciaal bitje zorgt ervoor dat de schroeven tot exact 6 millimeter onder het oppervlak zakken, waarna afwerkdopjes het schroefgat vrijwel onzichtbaar afdichten. Verlijming met het PanelTack-lijmsysteem van Bostik is ook mogelijk, volgens de gegeven verwerkingsvoorschriften.

Unipanel smetplank hoek

Vraag een gratis productpakket aan

Het Unipanel productpakket bevat een monster van het Unipanel paneel, een Unipanel bitje, schroeven en afwerkdopjes. Daarbij zit een productblad met voorbeelden van toepassingen, producteigenschappen en verwerkingsvoorschriften.

Gratis productpakket
Unipanel productpakket