Kunststof panelen, te bewerken als hout

Kunststof panelen zijn er in vele soorten. Kunststof panelen van Unipanel onderscheiden zich doordat ze massief zijn en zich laten bewerken als hout, met gebruikelijke gereedschappen voor houtbewerking.

Kunststof panelen zijn in heel veel situaties een hele goede keuze. Ze zijn rotvrij en onderhoudsarm, waardoor ze goed in gevoelige buitensituaties toepasbaar zijn. Denk aan windveren, gootbekledingen, dakranden, boeien en wangen van dakkapellen en dergelijke. Een ander belangrijk argument om te kiezen voor kunststof panelen, is het gemak van een glad oppervlak dat geen verdere afwerking nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld het geval in binnentoepassingen, zoals plafonds en aftimmering van koven en dergelijke.

 

Zagen en frezen

Unipanel is voor al deze toepassingen geschikt. Unipanel is een massief kunststof paneel dat door en door gekleurd is en een homogene samenstelling heeft. Zagen en frezen en andere bewerkingen leveren daardoor geen kleurverschillen op. Wel is het verstandig om de gezaagde en gefreesde randen te behandelen met Unipanel Sealer om vuilaanhechting te voorkomen.

Unipanel is te bewerken als hout, met dezelfde gereedschappen. Het is wit van kleur en heeft technisch geen verdere afwerking nodig. Wie dat wil, kan het kunststof paneel echter ook verven. Met het juiste verfsysteem in een lichte kleur, geldt zelfs een garantie van 10 jaar op de verfhechting.

 

Bevestiging

Een kunststof paneel van Unipanel kan op verschillende manieren worden bevestigd. Wie het paneel toch wil schilderen, kan het net als hout bevestigen met rvs-nagels of schroeven en de koppen vervolgens wegplamuren en schuren. Wie Unipanel wil toepassen zonder verdere afwerking, kiest voor een onzichtbare bevestiging. Dat kan met het PanelTack-lijmsysteem van Bostik of met het Unipanel-schroefsysteem. Bij het schroefsysteem zorgt een speciaal bitje er voor dat de kop van de schroef exact 6 millimeter onder het plaatoppervlak zakt, waarna afwerkdopjes het schroefgat vrijwel onzichtbaar afdichten.