Dat een kunststof bouwpaneel zowel functioneel als decoratief kan worden ingezet, bewees bouwbedrijf Weboma. Voor de tweede fase van een grootschalig nieuwbouwproject in Poeldijk bouwde het bedrijf 28 huizen. Allemaal in stijl van een typische woning van begin 20e eeuw. En elk in een fris, eigentijds jasje. Om deze look helemaal af te maken, gebruikte het bedrijf Unipanel niet alleen als dakrand- en gevelbekleding, maar óók als sierelement.
Het nieuwbouwproject omvat in totaal 59 huizen. In april 2017 startte het bedrijf met 28 woningen in de zogenaamde ‘fase 2’ van het gehele project. Voor deze 28 huizen gebruikte het bouwbedrijf het kunststof bouwpaneel van Unipanel voor meerdere toepassingen. Niet meteen een héél vanzelfsprekende keuze van het bouwbedrijf uit Wateringen, dat jarenlang eigenlijk voornamelijk met houtmateriaal werkte.
“We waren gewend om te werken met Multiplex, maar dit beviel ons niet altijd goed. Dat materiaal moet bovendien op een bepaalde manier behandeld worden met goede randsealers en goed schilderwerk. Dat komt heel nauw: zelfs doorgewinterde timmerlieden of schilders weten soms niet hoe dat moet,” vertelt Ruud Broch, uitvoerder bij Weboma.
En zo ging het bedrijf opzoek naar een alternatief materiaal voor hout, dat wél net zo makkelijk te verwerken zou zijn. Bij wijze van uitproberen kreeg de projectleider van het project Unipanel in handen.
“We zijn toen eens wat gaan proberen. We wilden zien of je dit inderdaad gewoon kon schuren en goed randjes kon maken, of het een beetje makkelijk was in gebruik. Dat soort dingen. Dat beloofde het product immers wel.”
Er werd vervolgens wat uitgeprobeerd en niet veel langer daarna was de keuze gemaakt: het werd Unipanel.
Weboma zette het Unipanel-paneel in voor meerdere toepassingen. Zo werd het gebruikt als zijwangbekleding voor een dakkapel, maar ook als overstek en als aansluiting van een terugliggend kozijn. Daarnaast werden alle 28 huizen in dit project voorzien van een Unipanel-dakrand. Sommige huizen kregen een gevelteken van Unipanel, speciaal op maat gefreesd of gezaagd.
“Dat werkte eigenlijk wel ideaal. Unipanel verwerkt inderdaad net als hout. De timmermannen vinden het echt vergelijkbaar met hout. Qua verzagen en frezen is het precies hetzelfde als hout. En, wat ik heel gunstig vond: je kunt op de kopse kanten schroeven. Dat vonden ze de bouwers prachtig. Het splijt niet, zoals bij hout,” vertelt Ruud.
Anders dan bij hout, hoeft Unipanel niet meer geplamuurd te worden na het schroeven. Dat ondervond ook Ruud. “Ik vind het fijn dat je niet meer hoeft te plamuren. Daarnaast zie je de dopjes niet vanaf beneden. Daar ben ik altijd bang voor met dit soort dingen. Maar bij Unipanel zie je de schroefjes niet zitten. Het ziet er netjes uit.”
Weboma startte in april 2017 met de bouw. Op sommige huizen zit Unipanel nu zo’n anderhalf jaar. Een goede tijd om een tussentijdse balans op te maken. “Het zit er nog steeds netjes op”, lacht Ruud.
“Ik was aanvankelijk bang dat kunststof meer vuil zou aantrekken en sneller groen zou worden. Maar het er nu inmiddels ruim anderhalf jaar op en het ziet er nog netjes uit.”
Het Unipanel productpakket bevat een monster van het Unipanel paneel, een Unipanel bitje, schroeven en afwerkdopjes. Daarbij zit een productblad met voorbeelden van toepassingen, producteigenschappen en verwerkingsvoorschriften.
Gratis productpakket