Duurzaam schoolgebouw in Ede

Het gebouw van het Technova College in Ede is gloednieuw. Het is een MBO-school voor technische en creatieve opleidingen. De bouw was in handen van bouwbedrijf Kreeft B.V. uit Ede. Aan projectleider Marcel van Veldhuizen de opdracht om een duurzaam gebouw te realiseren. En dat was nog niet zo makkelijk als het misschien lijkt: "We moesten op zoek naar heel specifieke bouwproducten."

   

Specifieke beslissingen

De opdracht was helder: een duurzaam gebouw creëren. Maar in de praktijk bleek het nog wel een uitdaging om passende bouwmaterialen te vinden die naadloos zouden aansluiten op deze  doelstelling: een hypermoderne school bouwen waar weinig onderhoud aan nodig is in de toekomst.”Dat maakt toch dat we moesten kijken naar producten die geen, of minder onderhoud behoeven”, vertelt Marcel. De zoektocht naar geschikte producten kon beginnen.

 

Kunststof

Voor de koven in het pand besloot hij opzoek te gaan naar materialen die hij niet af hoefde te werken, weinig onderhoud vragen, en tegelijkertijd én betaalbaar én gemakkelijk te monteren waren. “Uiteindelijk hield ik twee producten over: Unipanel en nog een ander product. Maar die laatste viel uiteindelijk af door de manier van detailleren en de inferieure uitstraling.”

De mogelijkheden van Unipanel besprak hij met Arjan Berendsen, de interieurbouwer van dit project. Hij gaf Arjan eens een proefmonster in zijn handen, en hoewel de keuze uiteindelijk op Unipanel viel, was Arjan niet metéén enthousiast.

“Ik was van plan om met gips te gaan werken. Dus toen ik dat monster van Unipanel in mijn handen kreeg, was ik niet meteen overtuigd. Het kon in eerste instantie niet buigen, ik zag die schroeven niet zitten en ik had er ook nog nooit van gehoord.” Toch besloten ze samen om het kunststof paneel van Unipanel te gaan gebruiken.

 

‘Net MDF’

Marcel grinnikt: “Arjan was inderdaad niet heel enthousiast in het begin. Maar toen we het product eenmaal in de vingers hadden, doorhadden hoe je het verwerkt en die afdekdopjes voor de schroefgaten zagen, dachten we: “Dit is wel écht het product dat je zou willen hier.” Arjan vult aan: “En ik dacht: “Het ziet er net zo uit als MDF, dan zal het ook wel zo te verwerken zijn.”

Nou, dat was dus ook zo. We hebben hier alles geschroefd, maar je kun het ook schieten en het materiaal is makkelijk te zagen. Nu is het voordeel dat we het niet meer hoeven af te lakken. En het verkleurt niet.”

 

Geld besparen

Het Technova College is inmiddels volop in gebruik. Marcel is trots op het resultaat en glundert: “Het ziet er gewoon strak uit, van het begin tot het einde. Dat vind ik gewoon mooi om te zien. En het materiaal van Unipanel zet niet uit. Met andere materialen zie je vaak dat het een keer gaat scheuren, maar Unipanel doet dat niet.”

Na zijn eerste ervaring met Unipanel maakt Marcel de eindbalans op. “In de toekomst gaat Unipanel me geld besparen. Dit soort koofjes, als je die om de zoveel jaar weer zou moeten gaan schilderen, dan moet de verlichting er eerst af, dan schilder je ’t en dan moet de verlichting er weer op. Je bent gewoon een bak geld kwijt. Nu hoeft dat niet meer en daar ben ik heel blij mee.”

 

Bekijk meer projecten met Unipanel

Vraag een gratis productpakket aan

Het Unipanel productpakket bevat een monster van het Unipanel paneel, een Unipanel bitje, schroeven en afwerkdopjes. Daarbij zit een productblad met voorbeelden van toepassingen, producteigenschappen en verwerkingsvoorschriften.

Gratis productpakket